sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Tietokoneen kunnossapito

Ei suoranaisesti howrseen liittyvää tekstiä tänään. Tähän liittyvistä ongelmista on kuitenkin minulta howrsessa useaan kertaan kysytty, joten ajattelin kirjoittaa jotain ohjeita, miten oman tietokoneen saa pidettyä toimivana mahdollisimman pitkään.

Ensiksikin se ihan yksinkertaisin ohje: älä koskaan lataa koneellesi mitään yhtään epäilyttävää. Myös kaikki oudot linkit kannattaa suosiolla jättää avaamatta.
Myös koneen virustorjunta kannattaa pitää ajan tasalla. Ilmaisia virustorjuntaohjelmia en itse suosittele, maksulliset ovat reilusti näitä turvallisempia. Periaattessa tosin perus netin selaamiseen ei virusturvaa välttämättä tarvitse, pelkän palomuurin pitäisi riittää, mutta tässä asiassa on parempi pelata varman päälle.
Jos koneelta kuitenkin löytyy jokin erikoinen ohjelma tai tiedosto, jota et sinne ole asentanut, älä avaa sitä, vaan poista välittömästi. Jos jokin ohjelma epäilyttää, kannattaa se tarkistaa VirusTotalilla

Yksi hyvin suuri syy tietokoneiden toimimattomuuteen on kuitenkin siinä fyysisessä, edessäsi pitämässäsi tietokoneessa.

Missä säilytät konettasi ja miten pidät sitä käyttäessäsi? Vaikka niitä kannettavia koneita onkin niin mukava ja helppo pitää käytettäessä sylissä, en sitä missään tapauksessa suosittele. Tämä huonontaa ilman kiertoa koneen sisällä ja kone pääsee myös keräämään kaiken mahdollisen pölyn. Kannettavaa ei myöskään tulisi säilyttää tai pitää lattialla, sillä silloinkin se kerää itseensä rutkasti pölyä.

Myöskään pöytäkonetta ei tulisi pitää lattialla, vaan mieluummin jollain tapaa irti lattiasta pölyn kerääntymisen vähentämiseksi. Myös koneen pitäminen esimerkiksi verhojen edessä lisää pölyn kerääntymistä. Lisäksi patterin edusta on myös huono paikka sen mahdollisesti liikutteleman pölyn ja tuottaman lämmön takia.



Sinua kiinnostava kohta on CPU temperature.
Omani on huomattavan korkealla pelaamisen takia
Pitääkö tietokoneesi kovaa ääntä? Jos pitää, tiedät jonkun asian olevan vialla.
Seuraavaksi haluatkin sitten tietää, ylikuumeneeko koneesi. Kannettavien kanssa suuntaa antavan arvion koneen lämpötilasta saa helposti pitämällä kättä koneen pohjassa. Se saattaa olla hieman lämmin, mikä on normaalia, mutta koneen ei koskaan tulisi olla niin kuuma, ettei kättä kärsi sitä vasten pitää.
Tämä ei kuitenkaan koskaan ole varma tapa kertoa onko kone liian kuuma, vaan tämä kannattaa aina oikeasti tarkistaa ja mieluiten ajoittain lämpötiloja seurata käytön aikana. Tähän löytyy useita ohjelmia, mutta luotettavimpana pidän itse CPUID:n HWMonitoria

Lämmön ei pitäisi levossa nousta yli 45 asteen, eikä käytössäkään mieluusti yli 60 asteen.  yli 70 asteen lämpö voi jo vahingoittaa tietokonetta ja esimerkiksi oma koneeni on ohjelmoitu sammuttamaan itsensä jos lämmöt nousevat yli 75 asteen. Korkea lämpötila aiheuttaa samalla myös tulipaloriskin.


Tietokone kannattaa puhdistaa säännöllisesti, vaikka lämpötiloissa ei olisikaan mitään ongelmaa, sillä jo pelkkä komponentteihin kertyvä pöly voi aiheuttaa suuriakin ongelmia. Enkä tarkoita nyt mitään pölyjen pyyhkimistä koneen päältä, vaan sen sisustan puhdistamista. Koneen pitää aina olla sammutettuna ja johdot irti seinästä, kun sen sisutaa menee rämpimään.

Kannettavien tietokoneiden kanssa tämä tosin on melko kinkkinen juttu, sillä suurinta osaa näistä ei saa mitenkään auki. Koneen sisustasta voi kuitenkin puhallella pölyjä pois puhaltamalla paineilmapullolla ilmaa koneen tuuletusaukkoon. Tämä toimii ainakin Acerin ja Razerin koneisiin. HP:n koneille tätä ei kannata tehdä, sillä ne on rakennettu siten, että ilman puhaltaminen koneeseen työntää pölyn vain syvemmälle sen sijaan että puhaltaisi sen ulos. Muista merkeistä en valitettavasti osaa mitään sanoa.

Pöytäkoneen puhdistaminen onkin sitten helpompi homma, sillä kaikista koneista pitäisi ainakin joku sivua saada avattua. Avaustapa on hieman erilainen joka koneessa, mutta ohjeet löytyvät yleensä koneen ohjekirjasta. Koneen avaaminen kuitenkin mitätöi usein takuun, joten jos koneessa on vielä takuuaikaa jäljellä kannattaa miettiä sen avaamista.

Imuria koneen sisään ei missään tapauksessa saa tunkea, enkä myöskään suosittele koskemaan mihinkään, jos et ole täysin varma siitä, mitä se tekee. Puhdista kone huolellisesti joka paikasta paineilmapurkin avulla ja pidä purkkia koko ajan pystysuunnassa, sillä muuten purksta saattaa tulla nestettä, etkä sitä todellakaan koneesi sisään halua.
Usein tietokoneen puhdistaminen neuvotaan tekemään ulkona, mutta tämän kanssa kannattaa aina ottaa huomioon sää. Talvella ei tietokoneen kanssa ole ulos asiaa eikä vesisadekaan hyvää tee. Itse olen aina koneen puhdistanut sisätiloissa, mahdollisuuksien mukaan kaverin kanssa, jotta toinen on voinut pitää käynnissä olevaa imuria koneen vieressä, jotta edes osa pölystä imeytyy sinne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti